کاربرد ازن در پرورش میگو

shamimsharifکاربرد ازن در شیلات0 Comments

مراحل مختلف زندگی میگو

میگو - شمیم شریف

۱٫ تخم ریزی و لقاح
۲٫ تخم
۳٫ مرحله لاروی که خود شامل سه زیرمجموعه است:

  • ناپلئوس  (Nauplius)
  • پروتوزوآ (زوآ)(Zoea)
  • مایسیس((Mysis

۴٫    مرحله پست لاروی یا لاروی پیشرفته
۵٫   مرحله میگوی نابالغ یا جوان

 

اهمیت کیفیت آب در پرورش میگو

مدیریت وحفظ کیفیت آب در استخرهای پرورش میگو و همچنین مدیریت غذا و غذادهی به طور گستردهای به هم وابسته و دارای اثرات متقابل بوده و در تولید پایدار میگوی پرورشی و در آمدزایی آن نقش اساسی ایفا می­نمایند. حفظ فاکتورهای کیفی آب مزارع پرورش میگو در دامنه مناسب و مورد قبول برای رشد مطلوب میگوهای در حال پرورش ضروری است و نبایستی میزان آنها به حد مرگ آور برسد. بسیاری از پرورش دهندگان میگو، پارامترهای کیفی آب استخرهای پرورش میگو را مورد اندازه گیری قرار نمی­دهند که این موضوع می­تواند در مدیریت موثر استخرهای پرورشی و همچنین کاهش میزان تولید دخیل باشد. فلذا بررسی و ثبت منظم پارامترهای کمی (فیزیکی و شیمیایی) و کیفی آب پرورش باعث می­شود که چنانچه مشکلی در روند پرورش ایجاد شود در مراحل اولیه با در اختیار داشتن اطلاعات استخر پرورشی معضلات مورد تشخیص قرار گرفته و در مدیریت بهینه تولید مورد استفاده قرار گیرد.

برای داشتن آب با کیفیت مناسب در زمینه پرورش میگو به خصوص در مرحله لاروی که مرحله حساسی برای میگوست، می­توان از ازن بهره جست.

کاربرد ازن در پرورش آبزیان

ازن دو کاربرد مهم تصفیه کنندگی و بهبود کیفیت آب را در پرورش آبزیان دارد. ازن به منظور غیرفعال سازی عوامل بیماری­زا برای آبزیان، اکسید کردن پسماند ارگانیک( شامل رنگ) و نیتریت، به آب­های سیستم پرورش آبزی افزوده می­شود. ازن مزایایی دارد از جمله:

  • کاهش فعالیت میکروبی در آب به دلیل اکسیدکنندگی بالا­ی ازن
  • افزایش نرخ بقای آبزیانی همچون میگو و ماهی
  • بهبود ته­نشینی و جداسازی مواد جامد
  •   از بین بردن ترکیبات ارگانیک حل شده در آب
  •   کاهش رنگ
  • دفع جلبک و نمونه­های دیگر موجودات ریز شناور در سطح آب
  • دفع بو و مزه
  •  نیاز کمتر به تصفیه­های شیمیایی
  • نرخ سریع واکنش
  • نرخ سریع­تر رشد

مقایسه ازن با دیگر مواد شیمیایی بکار­رفته در تصفیه آب پرورش آبزیان مانند کلر

  • مواد شیمیایی مانند کلر در بدن آبزیان باقی می­مانند و با مصرف آنها وارد بدن انسان می­شوند.
  • ازن محصول جانبی مضر ندارد و محصول نهایی­اش اکسیژن است که برای افزایش DO آب مناسب است.
  • ازن مانند مواد شیمیایی دیگر نیاز به ذخیره­سازی ندارد و در محل تولید می­شود.

علاوه بر موارد فوق، اعمال ازن در آب پرورش میگو فواید زیر را هم خواهد داشت:

  •  کاهش مدت زمان چرخه رشد به میزان ۳ روز که این میزان کاهش در سال معادل این است که یک دوره پرورش جدید راه اندازی شود.
  • در مورد استفاده از آنتی بیوتیک، استفاده از ازن موجب نیاز کمتر به آن شده که میزان آنتی بیوتیک مورد نیاز به ۳/۲ تقلیل یافته است.
  • افزایش نرخ زنده ماندن نوزدان میگو
  • تاثیر ازن در کاهش باکتری­ها(حذف بیماری خاصی که باکتری Vibrio عامل ایجاد آن است.)

در نمودار زیر تاثیر ازن بر کاهش میزان باکتری ها نشان داده شده: پس از ۲۱ روز ازن تاثیر خوبی در کاهش میزان باکتری ها داشته (کاهش ۶۱ درصدی میزان باکتری­ها) که این امر موجب کاهش نیاز استفاده از آنتی بیوتیک می­شود.

نمودار تاثیر ازن بر کاهش میزان باکتری vibrio

در نمودارهای زیر نیز تاثیر ازن در افزایش نرخ زنده ماندن میگوها نشان داده شده است:

نمودار تاثیر ازن - شمیم شربف

نتیجه گیری

از آنجا که کاهش رضایت بخش باکتری‌ها حتی در غلظت‌های پایین ازن صورت گرفته، استفاده از این روش ازن با حد غلظت مشخص شده (حداکثر تا ۰٫۰۶ppm) هم موثر است و هم از نظر اقتصادی به صرفه است.

کاربرد ازن در نگهداری و بسته­بندی میگو و آبزیانکار برد ازن در بسته بندی میگو و آبزیان


یکی از مشکلات بزرگ در صنعت غذا و مواد غذایی، نگه داری و فساد آنها می­باشد که عمد تا به دلایل آلودگی­ های میکروارگانیزمی اتفاق می­افتد. از مهم ترین روش های اطمینان بخش کنترل بهداشت و امنیت مواد غذایی، میتوان استفاده از گاز ازن را نام برد.

ازکاربردهای گاز ازن در صنایع شیلاتی میتوان به کاهش بار میکروبی محصولات شیلاتی و بهبود وضعیت ایمنی محصولات، شستشو و خنک سازی آبزیان و افزایش زمان ماندگاری،استفاده در نظافت ، گندزدایی و شستشوی وسایل و تجهیزات و تصفیه ضایعات فرآورده­ های شیلاتی اشاره کرد. میزان کارایی گاز ازن را می­توان با درجه حرارت، میزان غلظت مصرفی و ترکیب کردن این روش با سایر روش­های فیزیکی و شیمیایی افزایش داد. استفاده از ازن به دلایل قدرت و سرعت بالا به عنوان یک ماده ضد میکروبی، سبب افزایش عمرِ ماندگاری محصولات شیلاتی شده است که در نهایت منجر به افزایش کیفیت و سود اقتصادی بیشتر می­شود و از آن میتوان به عنوان یک روش کارآمد درجهت امنیت غذایی بیشتر در صنایع شیلاتی استفاده نمود.

منابع:

  1. The effects of ozone and probiotics on the survival of black tiger shrimp (Penaeus monodon), Oraporn Meunpol
  2. Global Ozone Handbook(agriculture and food industries)
  3. بررسی امکان استفاده بهینه از گاز ازن در بهبود کیفیت فرآوردههای شیلاتی، حسین محتشم

 

 

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *