کاربرد ازن در صنایع غذایی

shamimsharifکاربرد های ازنLeave a Comment

 همواره نگهداري و افزايش طول عمر محصولات دغدغه توليد كنندگان صنايع غذايي در سطح جهاني می‌باشد. يكي از مشكلات نگهداري مواد غذايي، فساد آن‌ها است كه عمدتاً بدليل آلودگي ميكروارگانيسمی ‌است. ساليانه ميليارد‌ها تومان جهت از بين بردن حشرات و كپكها و … هزينه می‌شود و مقدار زيادي از مواد غذايي نيز بدليل فساد و آلودگي از بين می‌روند.

 

بيماری‌های گوارشی عموما از طريق خوردن ميوه، سبزی و يا نوشيدنی‌های آلوده به ميکروب به آسانی صورت می گيرد. وجود رطوبت و قند در ميوه، محيط مناسبی جهت زندگی و رشد ميکروارگانيسم‌ها فراهم می سازد كه با تخريب جداره ميوه، آن را تخريب نموده و از محتويات آن به عنوان غذا استفاده می کنند. تخريب جداره ميوه‌ها توسط ميکروارگانيسم‌ها، همان چيزی است که آن را به صورت پوسيدگی بر روی ميوه مشاهده می کنيم. .ميوه، سبزی و صيفی، بخصوص انواعی که در مجاورت مستقيم با خاک و کودهای آلی و حيوانی هستند.احتمال آلودگی بيشتری دارند. لذا ضدعفونی اين گونه محصولات از اهميت بيشتری برخوردار است.
روش‌هایی که برای ضد عفونی به کار گرفته می شوند عمدتاً از طریق بکارگیری مواد شیمیایی می باشند که تقریبا یا موثر نیستند و یا بقایای مضری را بر جای می‌گذارند که خود معضل جدیدی می باشند. روش ازن کاملا ساده و طبیعی است. هیچ گونه بقایای شیمیایی برجای نمی‌گذارد و هیچ گونه اثرات جانبی مضر ندارد ازن يک گاز طبيعی است و به عنوان عامل پالايش طبيعی استفاده می شود که محيط را از آلودگی‌های طبيعی و غير طبيعی پاک می سازد.
ازن مخصوصاً گوشت (مرغ، استیک، ماهی) میوه‌ها و سبزیجات و سایرمواد غذایی را که درمعرض باکتریهای بیماریزا قرار می گیرند و همچنین مواد شیمیایی مضری را که در طی فرآیند رشد و بسته بندی به مواد غذائی اضافه می شوند به آسانی بدون استفاده از مواد افزودني و حرارت، و مصرف انرژي كم تصفیه و ضدعفونی می کند. اين سيستم راندمان كاهش ميكروبي بسيار بالا و حتي قابليت از بين بردن آلودگي‌هاي ديگر از جمله كپك، انگل، حشرات و كرمها و ….. را دار می‌باشد.

موارد استفاده از ازن در صنایع غذایی:

ضد عفونی هوای سالن های تولید ، سردخانه‌ و انبار:

انتشار و پخش ميکروارگانيسم‌ها عامل فساد از طريق هوا و باعث آلودگی و افزايش بار ميکروبی محصولات غذايي می‌گردد. برای کاهش بار ميکروبی نيز می‌بايستی هوای سالن‌های توليد، UF، بسته بندی، سردخانه و…. عاری از هر گونه ميکروارگانيسم باشد. ازن ژنراتور میتواند برای ازن زنی درهوا و درانبارهای مواد غذایی و سایر انبارها به کاربرده شوند و بسیاری از باکتری‌های هوازی، کپک‌ها و سایر میکروارگانیسم‌های موجود در هوا را از بین ببرند. بنابراین به مقدار زیادی میکروب‌هایی را که برروی غذا قرار گرفته اند و یا در حال رشد می باشند و موجب فساد غذا می شوند را کاهش می دهند. ازن ژنراتورها به صورت شگفت انگیزی تعداد آلوده کننده‌هایی را که امکان وجودشان در انبار مواد غذایی موجود باشد کاهش می دهند.

ضد عفونی سيستم انتقال (لوله‌ها، تانک‌های ذخيره):

پس از اتمام عمليات فرآوری، جهت شستشو و استريل خطوط توليد آب با غلظت بالای ازن پيشنهاد می‌گردد که خاصيت استريل کنندگی بالایی دارد و می‌تواند باعث از بين رفتن باکتري‌ها، قارچ‌ها و بيوفيلم‌ها می‌شود. از دیگر مزایای استفاده از ازن کاهش قابل توجه در مصرف آب، حذف کليه محلول‌های شيميايي خاص اعم از پريسيدين، کلر، آب اکسيژنه و …، کنترل اتوماتيک و ثابت ماندن قدرت ضد عفونی کنندگی در طول CIP، توليد و بهره‌وری در محل و عدم نياز به خريد و نگهداری مواد است.

ضد عفونی سطوح، کف سالن‌ها، بطری‌ها و تانکرهای حمل:

يکی ديگر از مشکلات عمده در کارخانجات صنايع غذايی آلودگی‌های موجود در کف سالن، سطوح و تانکرهای حمل فرآورده‌ها می‌باشد که رعايت نکات بهداشتی برای اين قسمت‌ها نيز ضروری و دارای اهميت بالايی است. جهت جلوگيری و حذف ميکروارگانيسم ‌هاي موجود در اين بخش‌ها نيز روش ضد عفونی و استريل با ازن پيشنهاد می‌گردد. ازن با قدرت استريل کنندگی بالايی که دارد می‌تواند در مدت زمان کمترینسبت به روش‌های مشابه عمل ضدعفونی را انجام دهد.

استريليزه آب مورد استفاده در توليد:

ازن به عنوان یک اکسید کننده قوی قادر است کلیه میکرو ارگانیسم های موجود در آب نابود کرده و باعث کاهش قابل توجه میزان رنگ، بو و طعم شده و بدون ایجاد ترکیبات جانبی سرطان زا مانند تری هالومتان‌ها، کلروآمین‌ها و … آبی کاملا سالم و بهداشتی را در اختیار خط تولید قرار می دهد.

تصفيه فاضلاب صنايع غذايی:

از ازن هچنین در تصفیه فاضلاب صنایع می توان استفاده کرد که مزایای بسیاری از جمله موارد زیر را در پی دارد:

  • استفاده از ازن در تانک هوادهي براي تبديل COD به BOD و تجزيه‌پذيري بيولوژيکي بيشتر فاضلاب، ضمن ته‌نشيني بهتر در حوضچه‌هاي ته‌نشيني ثانويه.
  • از بين بردن باکتري‌هاي رشته‌اي (فيلامنت‌ها) که باعث به هم خوردن ته‌نشيني و Bulking مي‌شود.
  • از بين بردن ناکارديا که باعث کف ناکارديا مي‌شود.
  • افزايش ظرفيت تصفيه خانه‌ها با افزايش راندمان تصفيه بيولوژيکي.
  • کاهش توليد لجن به نصف و کمتر.
  • قابليت حذف کليه ميکروارگانيسم‌ها بدون مقاومت پذيري نسبت به ازن.

سایر كاربردهاي ازن در صنايع غذايی :

  • باکتری زدايی مواد غذايی طی فرآيند توليد.
  • شستشو و ضد عفونی بسته بندی ها و ظروف حاوی مواد غذايی.
  • باکتری زدايی ميوه و سبزيجات طی حمل و نقل و توزيع.
  • ضد عفونی کاميون‌های حامل مواد غذايي.
  • نگهداری گوشت، مرغ، ماهی و ساير مواد فاسد شدنی با يخ ازن دار.
  • استريليزه يخچال‌های صنعتی و انبارهای مواد غذایی.
  • استفاده از گاز ضد عفوني كننده ازن در زمان بسته بندي مواد غذايي به جاي گاز ازت، باعث افزايش تاريخ مصرف و زمان ماندگاري مواد غذايي می‌شود.
  • اسپری دستی ازن برای ضدعفونی کردن دستکش، پیشبند، چکمه و تیغه‌های چاقو در حین کار
  • ضدعفونی دیواره سیستم‌های خنک کننده (کولرها)
  • تصفيه آب برج‌هاي خنک‌کننده (بدون نياز به ضد رسوب و ضد خوردگي)

مزایای استفاده ازن در صنایع غذایی:

  • قدرت موثر در ضدعفونی محیط و سطوح به طور همزمان
  • از بین بردن کلیه میکروارگانیسم‌ها شامل انواع باکتری‌های بیماری زا، ویروس‌ها، جلبک‌ها، اسپورها و مخمرها که با روش‌های متعارف گندزدایی غیرممکن می باشد
  • سرعت زیاد عملکرد
  • رفع موثر آلودگی میکروبی در مکان‌هایی که بار آلودگی بالایی دارند
  • افزایش طول عمر نگهداری محصولات یا تسهیل در شرایط نگهداری
  • کاهش سموم مختلف مانند فنولا، شوینده‌های باقی مانده روی سطوح، سموم کشاورزی، نیترات‌ها و …
  • عدم تخریب محیط زیست
  • هزینه کم جهت راه اندازی و نگهداری بدون نیاز به ماده مصرفی
  • قابلیت پوشش دهی سطح وسیعی از مکان مورد نظر
  • ایمنی کامل و بدون عوارض شیمیایی
  • مازاد ازن تزریق شده به دلیل ناپایداری گاز ازن به سرعت به صورت اکسیژن آزاد شده و با افزایش ۲O محیط ضدعفونی بسیار دلپذیر و مطبوع می گردد.

سازمان‌هاي تائيد كننده استفاده از ازن

  • معاونت غذا و دارو وزارت بهداشت – درمان و آموزش پزشكي ايران
  • سازمان غذا و داروي امريكاFDA
  • آژانس حفاظت محيط زيست EPA
  • سازمان سلامتي شغلي آمريكا OSHA
  • سازمان غذایی دارویی اروپا ADEC

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *