استفاده از ازن در کشتارگاه

shamimsharifکاربرد ازن در صنعت دام و طیورLeave a Comment

گوشت از جمله مواد غذايي است كه قابليت آلودگي آن بسيار زياد است. سطح خارجي گوشت به دليل وجود میکروارگانیزم های موجود در هوا و محیط سالنها به محض باز نمودن حيوان و عملیات برش، جابجایی وبسته بندي بسرعت آلوده مي شود.

 

مثلا به محض برش و چرخ كردن آلودگي هاي سطحي گوشت، ذرات گرد و غبار و سایر آلودگی­ها به داخل آن رسوخ مي کند و و انواع باکتری های اورگانوتروفیک می­توانند در آن استقرار یابند و عملا میکروارگانیزم­ها درلایه ­های داخلی گوشت استقرار می­يابند. شستشو و ضد عفوني لاشه ­هاي گاو، گوسفند، مرغ و غیره، استریلیزه کردن محیط و هوای داخل یخچالهای صنعتی از طریق ژنراتورهای ازن، آسودگی خاطر را در اختیار کارخانجات محترم فراورده­های گوشتی قرار می­دهد.

سازمان غذا و داروی آمریکا و اتحادیه اروپا در ژوئن ۲۰۰۱ با اطلاع­رسانی خطرات ناشی از استفاده سنتی از گاز کلر، استفاده از اكسیژن فعال (ازن) را به عنوان یک ماده ضدعفونی کننده در پروسه­های تولید و بسته بندی انواع مواد غذایی از جمله میوه، سبزی، گوشت قرمز، ماهی، مرغ و غیره تصویب نموده­اند. قابل ذکر است که استفاده از اكسیژن فعال در صنایع غذایی وآبهای آشامیدنی در تاریخ ۸/۹/۱۳۸۲ به تائید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران (معاونت غذا و دارو) نیز رسیده است.

قسمتهای داخلی گوشت چرخ کرده، از شرایط بی­هوازی نسبی برخوردار است و باکتریهای تخمیرکننده  Fermentative در درون آن بیشتر رشد می کنند،  بعلاوه عمل چرخ کردن موجب گرم شدن گوشت و ایجاد امکان تکثیر باکتریها به مقدار زیاد می­تواند باشد. تعداد باکتریها در گوشت چرخ شده آنچنان زیاد است که ده میلیون باکتری درهرگرم گوشت حد ماکزیمم قابل­قبول برای آن قلمداد شده است، قابل ذکر است که معمولاً شمارش باکتریها در شرایط هوازی صورت می­گیرد و هرگونه باکتری بی­هوازی مطلق که در نمونه وجود داشته باشد، طی شمارش رشد ننموده و در معیار فوق به حساب نیامده است.

دستگاه های ازن ژنراتور کاملا اتوماتیک بوده و با از بین بردن کلیه میکربها، باکتریها، قارچها و کپکها، هوای داخل یخچال را استریل می­نماید و علاوه بر از بین بردن بوهای نامطبوع با کنترل میزان آلودگی محیط، طول عمر و تاریخ انقضاء مواد غذایی را بیشتر نموده و برای مدت بیشتری آنها را تازه نگه می­دارد.

با توجه به آمار موجود در مورد مسمومیتهای غذایی محققان همواره راه­های موثرتری را برای اطمینان از سلامت محصولات غذایی جستجو می­کنند و ژنراتورهای ازن پس از آزمایشهای بسیار به علت کارآیی بالا و نصب آسان خود بر روی هر سیستمی یکی از پر فروش ترین دستگاه های روز در دنیا می باشند.

ضد عفونی با اكسیژن فعال به صورت پیوسته در حین کار و بدون تخلیه مکان انجام می­گیرد و در نتیجه به طور مرتب میزان آلودگی در محیط کاهش می یابد. استفاده از اكسیژن فعال در مراحل مختلف ذبح و بسته­بندی گوشت سبب کاهش آلودگی میکربی و افزایش کیفیت و زمان ماندگاری آن می­گردد. مواردی از کاربردهای اكسیژن فعال در كشتارگاه و پروسه بسته­بندی گوشت در شکل زیر نمایش داده شده است:

 نمایی از سالن کشتارگاه-شمیم شریف

  1. ضد عفونی دستکش و چکمه
  2. اسپری دستی اكسیژن فعال برای ضدعفونی کردن دستکش ، پیشبند، چکمه و تیغه های چاقو در حین کار
  3. ضدعفونی چرخهای Fork Lift
  4.  سیستم متحرک ضدعفونی کننده با اكسیژن فعال برای ضدعفونی کارخانه
  5. ضدعفونی دستها و آرنج با آب حاوی اكسیژن فعال
  6. تصفیه و ضد عفونی آب با اكسیژن فعال
  7. سیستم تزریق اكسیژن فعال در هوا ی سیستم خنک کننده
  8. سیستم تزریق اكسیژن فعال در هوا برای ضدعفونی هوای کارخانه
  9. تصفیه آب برج خنک کننده
  10. ضد عفونی ضایعات كشتارگاهی
  11. ضدعفونی گنداب ناشی از ذبح و نگهداری لاشه ها قبل از تخلیه به فاضلاب
  12. ضدعفونی لاشه های گوشت 

در ایران در حال حاضر در کشتارگاه­ها، سه مرحله ضدعفونی زیر در الویت قرار می­گیرند

۱٫ استفاده از ازن (اکسیژن فعال) در كاهش بو

اكسیداسیون با اكسیژن فعال یكی از راههای مدرن كنترل بو است. اكسیژن فعال تزریقی با جریان هوای طبیعی محیط در ساختمان مولکولهای بوزا را تخریب می­کند و این امر سبب می شود تا کارگرها از محیط کار بهتر و مناسب­تری برخوردار شوند که در نتیجه آن توان تولید افزایش می­یابد و میانگین سود روزانه بیشتر می­گردد. تزریق اكسیژن فعال برای بوزدایی در هوا سبب ۱۵ تا ۲۰  درصد تقلیل نیاز به تهویه هوا و صرفه جویی در هزینه گرمایش تا۳۰ درصد و همچنین سبب کاهش بو در محوطه اطراف كشتارگاه می شود.

۲٫ کاربرد ازن (اكسیژن فعال) در ضد عفونی ابزار، سالنها و محوطه كشتارگاه

ضد عفونی با اكسیژن فعال، سبب از بین رفتن طیف وسیعی از میکروبها از جمله Listeria ,Hepatitis ,Cholera و غیره می­شود، در اینجا برای نمونه دو مرحله شستشو برای ضدعفونی سطوح پیشنهاد می شود: در مرحله اول شستشو با آب حاوی اكسیژن فعال برای رفع پسماندهای آلی که محیط رشد مناسبی برای میکروبها هستند و نیز از بین بردن میکروارگانیسمهای موجود انجام می گیرد و در مرحله دوم شستشو برای رفع و از بین بردن بقایای میکروارگانیسم ها و میکروبهای باقی مانده درسطح است. کشت میکروبی برخی از وسایل و لوازم مورد استفاده مانند: چاقو، دستکش، پیش بند و غیره نتایج بسیار مطلوبی را در ضدعفونی با اكسیژن فعال نشان می دهد كه كشت میكربی از تیغه چاقو در شکل زیر نشان داده شده است:

کشت میکربی تیغه چاقوی برش دهنده گوشت (تصاویر میکروسکوبی)


کاربرد اكسیژن فعال در تصفیه و ضدعفونی فاضلاب
استفاده از تصفیه خانه های متداول با استفاده از فرآیند لجن فعال، مشكلات زیادی ازجمله وجود بوهای نامطبوع در محیط و تكثیر و رشد جانوران موذی از قبیل موش و حشرات دارد. در سیستم تصفیه با اكسیژن فعال، عمل اكسیداسیون شیمیایی به جای اكسیداسیون بیولوژیكی (لجن فعال) انجام می­شود و عملکرد بسیار خوبی در کاهش < دارد. با این سیستم می توان در فضای محدودی همزمان عمل پالایش و ضدعفونی را روی طیف وسیعی از آلاینده­های فاصلاب انجام داد، به گونه ای كه هیچگونه مشكل بو، آلودگی ثانویه و بوجود آمدن حشرات نیز وجود نداشته باشد.کاربرد اكسیژن فعال در تصفیه و ضدعفونی فاضلاب استفاده از تصفیه خانه های متداول با استفاده از فرآیند لجن فعال، مشكلات زیادی ازجمله وجود بوهای نامطبوع در محیط و تكثیر و رشد جانوران موذی از قبیل موش و حشرات دارد. در سیستم تصفیه با اكسیژن فعال، عمل اكسیداسیون شیمیایی به جای اكسیداسیون بیولوژیكی (لجن فعال) انجام می­شود و عملکرد بسیار خوبی در کاهش COD  دارد. با این سیستم می توان در فضای محدودی همزمان عمل پالایش و ضدعفونی را روی طیف وسیعی از آلاینده­های فاصلاب انجام داد، به گونه ای كه هیچگونه مشكل بو، آلودگی ثانویه و بوجود آمدن حشرات نیز وجود نداشته باشد.

۳٫کاربرد اكسیژن فعال در تصفیه و ضدعفونی فاضلاب


استفاده از تصفیه خانه های متداول با استفاده از فرآیند لجن فعال، مشكلات زیادی ازجمله وجود بوهای نامطبوع در محیط و تكثیر و رشد جانوران موذی از قبیل موش و حشرات دارد. در سیستم تصفیه با اكسیژن فعال، عمل اكسیداسیون شیمیایی به جای اكسیداسیون بیولوژیكی (لجن فعال) انجام می­شود و عملکرد بسیار خوبی در کاهش COD  دارد. با این سیستم می توان در فضای محدودی همزمان عمل پالایش و ضدعفونی را روی طیف وسیعی از آلاینده­های فاصلاب انجام داد، به گونه ای كه هیچگونه مشكل بو، آلودگی ثانویه و بوجود آمدن حشرات نیز وجود نداشته باشد.

سازمانهاي تائيدكننده استفاده از ازن به عنوان گندزدا:

  1. سازمان غذا و داروي امريكا (FDA)
  2. آژانس حفاظت محيط زيست (EPA)
  3. سازمان سلامتي شغلي آمريكا (OSHA)
  4. سازمان غذایی دارویی اروپا (ADEC)
  5. معاونت غذا و دارو وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي ايران

ملاحظات ايمني و بهداشتي در مصرف ازن

 بهينه مصرف كردن ازن در بخش­هاي مورد نياز

جلوگيري از پخش نا مناسب ازن در محيط، كه باعث تخريب شش­ها و سوزش ريه مي­گردد

   آموزش افرادي كه با ازن كار مي كنند و رعايت نكات ايمني در هنگام استفاده از آن

مزایای استفاده از اكسیژن فعال دركشتارگاهها:

  1. افزایش اطمینان در تولید گوشت سالم، ایمن و بی خطر
  2. عدم تغییر طعم و مزه، رنگ و بو
  3. افزایش ماندگاری گوشت
  4. کاهش باکتریها، هاگ ها و قارچهای منتشر شونده از طریق هوا
  5. کاهش محیط رشد میکروارگانیسم ها و آلودگی ها
  6. عدم جایگذاری مواد شیمیایی مضر
  7. تخریب سریع همه میکروارگانیسم های بیماری زا نظیر Listeria , Hepatitis ,Cholera و …
  8. کاهش بوهای نامطلوب
  9. استفاده در محل، بدون نیاز به نگهداری مواد شیمیایی ضدعفونی کننده
  10. کاربری آسان و نگهداری ارزان

کشتارگاه

تاثیر ازن بر هوای کشتارگاه

ازن با درجه اکسیدکنندگی بسیار بالا،  فعالیت و تاثیرگذاری سریعتر، نتایج بهتر و مطلوب­تری برای استریلیزاسیون نسبت به سایر روش ها در اختیار ما می­گذارد. سیستم های تولید ازن به صورت سانترال و دائم کاربوده و نیازبه هیچ گونه ماده اولیه مصرفی ندارد وازلحاظ اقتصادی مقرون به صرفه هستند. کاربردهای ازن درصنایع غذایی ازطریق تصفیه واستریل آب مصرفی صنایع، و همچنین تصفیه و استریل هوای سالن های تولید، انبارها و سردخانه ها انجام می شود. ازن بدون در نظر گرفتن ماهیت باکتری، ویروس و قارچ وحتی اسپور آنها را از محیط حذف می کند و در عمل به افزایش کیفیت و ماندگاری محصولات می انجامد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *